vineri, 16 ianuarie 2009

Delivery din tomberon şi mâncare de lux.

Am pornit ieri dimineaţă printr-un periplu în Bucureşti ca să modific facturi. O poveste complicată cu recuperare de TVA, administraţia financiară, adresa greşită pe facturi…..

Căutam, deci, nişte furnizori care să-mi scrie adresa corectă pe facturile emise acum o mie de ani, să le ştampileze şi să le semneze. Unul dintre furnizori era Quatro Stagione de la care comandăm mereu mancare la “mese rotunde” sau alte evenimente. Acest lanţ de restaurante este considerat unul de lux şi preturile sunt pe masură. Preferata mea, Focaccia VIP, costă 30 Ron şi mănânc asta de aproape un an. Colegii mei au căzut şi ei, rând pe rând, în patima FV.

Cel mai aproape de birou este Quatro Stagione din Aviatorilor, aşa că am mers acolo crezând că atunci când sun şi fac comandă mâncarea îmi vine de la această locaţie. Fals! Ospătarii de acolo mi-au arătat că scrie pe bonul fiscal “Ion Mihalache 60”, adică la Piaţa 1 Mai. Mi s-a spus că livrările pentru întreg Bucureştiul se fac de la această adresă. Tot acolo se şi găteşte mâncarea.


Mă sui în taxi şi descind la locaţie. 30 de minute m-am plimbat aiurea de jur împrejurul pieţei, am întrebat toţi bătrâneii adunaţi la sfadă, am citit toate afişele şi toate panourile în căutarea restaurantului ce ne livrează mâncarea. Toţi oamenii întrebaţi îşi dădeau cu părerea. Sunaţi la numărul de pe broşură, cei de la minunatul delivery service au scos doar onomatopee fără sens evitând răspunsul şi asta în timp ce mie îmi îngheţase şi sufletul de frig.

La un moment dat mi-a atras atenţia un scuter cu reclama restaurantului aşa că am pornit în urmărirea lui. Da, era lângă Piaţa 1 Mai, mai precis dupa restaurantul libanez, într-un square de blocuri, adică într-un subsol de bloc. O pantă abruptă şi alunecoasă, de la gheaţa necurăţată, mă duce către un fel de pasaj subteran neterminat unde, lângă nişte tomberoane, se afla semeaţă o uşă fără nici un semn. Sun la interfon şi nu mă prezint când vocea feminină ţipă isteric „Cine eeeee?”. Instinctual simt că dacă mă prezint nu o să se deschidă uşa. Apare la timp, şi salvator, un delivery boy care mă întreabă ce-i cu mine. Fermă spun că sunt aşteptată pentru o factură aşa că el se oferă să mă introducă. Îşi spune hotărât numele în interfon şi tanti îi deschide uşa magică.

Pătrund într-un fel de subsol de bloc, hrubos, şi îl urmăresc, pe coridoare întortocheate, pe delivery boy. În drumul meu văd, cu coada ochiului, zăcând pe duşumeaua infectă, recipiente pentru ambalat mâncarea. Tot în drumul meu văd, răspândite ici colo, frigidere Fram, de când nu am mai văzut unul!, ruginite şi de abia îmi stăpânesc impulsul de a nu deschide unul. Nu de alta, dar cine ştie ce mai iese de acolo! Se termină coridoarele şi începem să urcăm pe nişte scări înguste. Trebuie să urci, însă, cu capul ascuns la cutie dacă nu vrei să te loveşti de grinzile de susţinere amplasate pe alocuri. Mirosuri amestecate ne însoţesc la tot pasul. Marcată de aventura mea uit să mă strâmb de scârbă. Pulsul mi-a crescut, ochii îmi ies din orbite, dar îmi urmez fără crâcnire ghidul. Ajung într-un birou cu pereţi coşcoviţi, cu o duşumea împuţită pe care zac alandala recipientele pentru mâncare iar în mijlocul camerei două birouri meschine. La cele două birouri stăteau , căci stăteau degeaba, un barbat şi o femeie. Mare le-a fost mirarea când s-au pomenit cu mine în încăpere! Repezit şi hotărât le explic nevoia mea şi ei se reped să mă servească pentru ca, evident, să scape de mine de acolo. Încăperea nu avea uşă. Intrai brusc din holul dubios. Nişte neni în haine de un alb îndoielnic stăteau la ţigară în faţa încăperii. La apariţia mea s-au facut invizibili. Din încăperile alăturate venea miros greu de mâncare gătită. ACOLO se gătea Foccacia VIP a mea! Brrr!

Mi-am luat facturile şi am pornit-o buimacă în căutarea ieşirii. Vroiam să ies mai repede la suprafaţă pentru că brusc mă cuprinsese o teamă cumplită şi mă gândeam că, dacă-mi dau ăia în cap, acolo o să-mi putrezeasca oasele şi nu o să mă găsească nimeni niciodată. În drum spre ieşire m-am întâlnit iar cu mizeria cruntă, cu mirosurile înţepătoare, cu frigiderele dubioase...Şi apoi am ieşit la aer!

De abia în taxi mi-am dat seama că puteam să fac poze cu telefonul. Era prea târziu să mă întorc şi îmi era cumplit de frică!

Ma uit în dosar şi văd că următorii pe lista mea sunt Pizza Tempo. Inspiraţia de moment mă îndeamnă să îi sun şi să cer detalii asupra adresei. O voce de la telefon îmi confirmă că adresa de pe factură nu este cea la care se găteşte şi de la care se trimit comenzile şi bonurile fiscale. Mi se spune că oricum la sediul de pe factură nu este nimeni. Explic succint problema mea şi solicit o întrevedere. Mă lovesc de la început de un val de rezistenţă „Nu trebuie să veniţi la sediu”, „Nu pot să vă spun adresa”, „Nu se poate”....În final vocea acceptă să-mi trimită pe cineva cu ştampila la birou ca să-mi rezolve factura, doar ca să nu merg eu la ei.

Şi de la Pizza Tempo câte salate am mai mâncat în ultimul an!!!! Şi colegii mei câte pizza!!!

Începe să mă furnice pe şira spinării pentru că am senzaţia că descoperit o conspiraţie a firmelor de catering împotriva populaţiei Bucureştiului. Cu toţii mâncăm din subsoluri insalubre, de lângă ghenă!!!!

În drum spre birou mă opresc pe Radu Beler la French Bakery să mai ştampilez o factură...Când dau să plec mă izbeşte în moalele capului întrebarea „Aştia de unde aduc minunatele sandwich-uri de 20 ron bucata?”. „Unde se asamblează ele oare?”

„Dar mâncarea gătită de la Angst de unde vine?”

40 de comentarii:

  1. nu vreau sa fac reclama, dar eu sunt fan Jerry's pizza, ei nu au restaurante, doar centre de "gatit", si poti merge sa iti ridici singur pizza...totul e computerizat, ff curat, inox peste tot, la standarde super ok

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine de stiut, Anonim.
    Eu am ramas paranoica dupa ceea ce am vazut cu ochii mei.

    RăspundețiȘtergere
  3. imi place blog-ul tau - nu neaparat subiectele articolelor ci stilul in care le scrii. felicitari! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Andrei, iti multumesc frumos. Sper sa reusesc sa te mai tin conectat la nimicul vietii mele. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. nu stiu cat te reprezinta caracterizarea din profil...dar daca ti-ai facut o impresie la prima vedere la fel ca si in caracterizarea ta nu stiu cat de corecta ai fost. eu chiar sunt curioas si voi incerca sa iti urmez itinerariul. sunt un client al locului pe care la-i descris si nu mi sa parut ca ai avea in vreun fel dreptate.nu cred ca ai fair-play.am sa incerc sa vad si eu cu ochii mei daca ai dreptate, dar nu cred.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan, pentru tine doar atat: Enjoy!
    Esti un client , for real, al subsolului din spatele pietei 1 Mai? OMG!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. hhhhmmmmmm......nu cred nimic din ce ai spus,cred ca ai fost platita sa scrii asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ca sa inlaturi orice dubiu... O sesizare la OPC + OTV + PROTV + Cartoon Network ar trebui sa rezolve ceva. Stau chiar vis-a-vis de acest bloc la subsolul caruia este presupusa bucatarie, dar sincer imi este frica sa ma duc. Poate s-au dezvoltat sobolani gigantici si testoase mutante (deh Testoasele Ninja m-au influentat prea mult in copilarie). Retine un lucru: SUNT 100% CONVINS CA AI DREPTATE!!! Ca sa nu ramai doar la teorie, (avem destule exemple) fa ceva!!! Depaseste-ti conditia de blogger ascuns in spatele calculatorului si ACTIONEAZA! Ai spus singura ca nu faci nimic, asa ca presupun ca ai ceva timp liber.

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim, de asta nu trebuie sa te indoiesti. Sunt "reclamagioaica" de profesie. Ma stiu de frica Orange, Vodafone, ING, AlphaBank si alte cateva companii cu nume sforaitoare dar servicii deplorabile.
    Am compus cele doua plangeri, una ptr Quatro Stagione si una ptr Pizza Tempo. Pe ce-i din urma ii reclam pentru ca mi-au refuzat dreptul de a vedea unde se comanda mancarea. Am "facturile" mele ca dovada ca sunt client vechi....
    De aceea l-am sesizat si pe Dan care e documentarist la Realitatea si credeam ca sesizez presa sa faca o ancheta prin bucatariile celor ce hranesc bucurestenii, dar probabil ca ei au barter cu aceste firme asa ca Dan s-a declarat client fidel al bucatariei din subsol, de langa pubelele de gunoi. Good for him!
    Am pornit razboiul pe mai multe fronturi.
    Va tin la curent!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sincer foarte bravo că te preocupi şi încerci să mişti ceva, cam toţi oamenii pe care îi ştiu (eu fiind inclus) nu reuşesc să sară peste gardul numit comoditate, pentru a schimba ceva în bine prin jurul lor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Fratzilor, va felicit k n-atzi ajuns la French Backery. Kum ii spune shi numele e o brutarie frantzuzeaska, ku nume amerikan shi kare rivalizeaza ku cea mai insalubra brutarie "turceaska", ku nume bashtinos. Daka avetzi kuriozitatea, e pe undeva prin Giuleshti, pe langa foastul cinematograf, inttr-o hala cu depozite de chimicale, plina de shobolani shi gandaci. A-propos, akolo se shi factureaza! Vorba ta..., enjoy!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  13. oh..mon Dieu..mes quiches..:((...
    da' oare aia de la fratelli de unde ne aduceau mancarea? la ei nu ai nimic de schimbat? :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Ana, cei de la Fratelli gatesc fresh, la ei la sediu, intr-o bucatarie impecabila si super moderna. Am verificat!

    RăspundețiȘtergere
  15. Parerea mea este ca trebuie mers in subsolul ala cu televiziunea si demascat totul ... nu se poate sa stam asa....nepasatori pana la urma de sanatatea noastra... si trebuie neaparat sesizat OPC-ul facand-le precizarea ca te oferi sa ii conduci spre misteriosul buncar unde se face pizza de fitze

    RăspundețiȘtergere
  16. Cred ca neaparat trebuie mers peste ei cu televiziunea si filmat conditiile in care se face macare pentru livrare la domiciliu, prevalanduse de faptul ca nu o sa vina niciodata nimeni sa redice mancarea de la fata locului
    In alta oridine de idei trebuie sesizat neaparat OPC-ul si sa ne mobilizam nu putem sta asa nepasatori la ceea ce se intampla...asta daca nu vrem sa ne batem joc de sanatatea noastra si a copiilor nostri, si oricum trebuie sa specifici opc-ului ca te oferi sa fi ghit spre misteriosul buncar unde se face pizza de fitze....pt ca ma indoiesc ca o sa il gaseasca

    RăspundețiȘtergere
  17. Iacob, sesizez OPC-ul, mă ofer şi ghid şi tot ce trebuie.

    Motivul pentru care am scris acest articol este tocmai de a atrage atenţia asupra firmelor ce fac livrare de mâncare la domiciliu/birouri.

    Dacă nu era întâmplarea asta, nu mi-aş fi pus niciodată întrebarea unde se gătesc mâncărurile astea.

    Iată că şi alţii au făcut descoperiri macabre. Vezi postarea lui Iosif despre French Backery.

    Pentru că nu doresc o infestare a populaţiei cu cine ştie ce boli digestive, am făcut această postare. Odată cu ea mi-am asumat şi acuzele că aş fi plătită să fac publicitate negativă, că nu am ce face şi atunci -sub pretext fals de corectare de facturi- fac anchete în subsoluri.

    Am fost şi înjurată, motiv pentru care a trebuit să introduc moderarea postărilor.

    Am fost sfătuită să "get a life", să îmi caut alte preocupării.

    Alţii, de pe aici, precum Dan şi nu numai, au spus că nu mă cred, că nu sunt fair play, că nu dovedesc bună credinţă, dar că vor conduce propria investigaţie. Ce investigaţie, fie ea şi jurnalistică, porneşte deja de la o concluzie asumată: aceea că eu mint? Că este imposibil să existe o fărâmă de adevăr în ceea ce am scris?

    Oameni ascunşi în anonimat m-au acuzat că mă ascund în spatele computerului şi acuz. Dar ei ce fac? Ei nu-şi asumă nici măcar identitatea!!

    Şi toate astea pentru ce? Pentru că am demonstrat spirit civic? Pentru că iau atitudine?

    I-am provocat pe cei de la QS la replică. Le accept şi promisiunile că vor face curat, că îşi vor îmbunătăţii subsolul...Accept să le şi postez pozele din bucătărie dacă şi ei acceptă că mizeria există.

    80% dintre cei ce au avut o reacţie la această postare, au avut o reacţie negativă la adresa mea.

    Este incredibil!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Nimeni nu a avut nici un fel de reactie fata de Pizza Tempo care mi-au refuzat solicitarea de a vizita "fabrica de mancare".

    Nu am dreptul sa ma intreb de ce au refuzat? Nu am dreptul sa fiu suspicioasa? Nu am dreptul sa ridic aceasta chestiune public?

    De ce sa nu am? Ce au de ascuns cei de la Pizza Tempo? Un alt subsol?

    RăspundețiȘtergere
  19. Am mai primit niste injuraturi, nu le public.
    Interesant! Cei de la QS ar face mai bine sa se apuce de curatenie decat sa imi tot trimita amenintari.

    Aceeasi persoana, cu acelasi IP, trimite, sub diverse nume false, amenintari si injuraturi.

    Mmmm! Sa lucreze cumva la QS?

    Ghici ghicitoarea mea?

    RăspundețiȘtergere
  20. Pai e ceva teribil tot ce descrii!!! si de denuntat imediat!

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna Anna.
    Bun postul... L-am preluat şi eu cu câteva picanterii...
    Sper ca nu te superi...

    RăspundețiȘtergere
  22. Metalsilvae, nu ma supar.
    Asta inseamna ca nu a fost inutil. Ca oamenii incep sa se intrebe, ca si mine, de unde mancam?
    De unde vine mancarea pe care o platim asa de scump? Pentru ca scump inseamna calitate, nu-i asa? :)

    RăspundețiȘtergere
  23. In mod normal asa ar fi... sa platesti mai mult pentru un lucru de calitate... dar in ziua de azi platesti mai mult si te alegi cu nimic :D sau mai bine zis cu niste chinezarii...
    Eu sunt fan Dell... dar de cand le fabrica prin china numai probleme am avut cu ele... Goana asta dupa profit, facand rabat la calitate, o sa aduca numai probleme.
    Eu ma intreb acum cat de bio sunt mancarurile bio de la noi din magazine... Daca la francezi se intampla sa fie verificate la noi cine le verifica? Si mai sunt si al naibii de scumpe...

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu le verifica nimeni. Asa cum nimeni nu verifica E-urile din alimente, cantitatea de grasimi din asa zisele alimente de regim..si multe altele.

    E grav! Dar mai grav mi se pare ca atunci cand ridici vocea sa spui ce se intampla se gasesc vreo 100 de voluntari sa-ti dea in cap. Deh, vezi doamne nu ai alte preocupari si de aceea ai timp sa te revolti.
    Eu cu aceasta atitudine nu pot sa ma obisnuiesc!

    RăspundețiȘtergere
  25. Nici nu trebuie sa te obisnuiesti... Se vor trezi intr-un final la realitate... Dar atunci va fi prea tarziu.
    Eu unul am renuntat la mancarurile din comertz pe cat posibil, la sucuri, dulciuri etc. Numai home made... de mine, mama, ubita... Sanatatea noastra e mult mai importanta.
    Stii si de ce ma supar cel mai mult cand intru in diverse magazine care se dau a fi certificate ISO? Nu respecta nimeni procedurile de lucru sau igiena de la locul de munca... Am vazut angajate care tuseau in mancarea care o puneau in caserola (cumparatorul nu mai doreste sa o achizitionezi si angajata face urat, tipa la client etc.), fara bonetele alea pe cap, fara plasa... tot parul cazand in mancare... Si multe altele.
    Avand in vedere ca am urmat si un curs de auditor in domeniu... ma dispera cat de usor firmele din RO isi iau labelul Certificat ISO, care ar trebui sa reprezinte garantia unui lucru calitativ si sigur.
    Ar trebui sa deschizi o pagina de investigatii in care sa putem posta poze din diverse locuri "exotice".

    RăspundețiȘtergere
  26. Metalsilvae, nu stiu daca sunt capabila de asemena investigatii jurnalistice/detectiviste. Recunosc ca sunt necesare dar cred ca oameni mai talentati si mai pregatiti decat mine o pot face.
    Iar scopul blogului meu nu este asta.
    Insa, daca in nimicul vietii mele de zi cu zi o sa mai am astfel de experiente, am sa le relatez, o sa iau atitudine.

    RăspundețiȘtergere
  27. Anne, esti OK cu articolul asta, ... Nu te infierbanta impotriva celor "Anonimi". Stii ca nu trebuie bagati in seama. Ca nu ai alertat, ca nu ai anuntat, ca nu ai anchetat, etc., etc., - vorbe aruncate de unii ascunsi sub patura si care dau indicatii. Ai facut ce multi nu sunt in stare sa faca, sau altii sunt in stare dar tot nu o fac. Felicitari si Succes!

    RăspundețiȘtergere
  28. Anne, cred ca este adevarat 100%, bine ca ai scapat teafara ! Sprijin si eu "actiunea" prin calitatea mea de CETATEAN de a demasca "MAFIA" care atenteaza la sanatatea noastra prin produsele pe care le prepara si le vand !!!!!
    Nu am incredere nici in produsele ambalate din supermarket-uri (mezeluri,iaurturi, lapte la cutie) si cred ca lista poate continua la nesfarsit.
    Dupa cum ni se confirma in fiecare zi, "NOI CETATENII" suntem singurii care trebuie sa ne aparam "DREPTURILE" deci, trebuie sa ne mobilizam, pentru ca "SOCITATEA CIVILA" are o forta/putere foarte mare de a schimba lucrurile rele, DAR, ori nu se constiientiaza asta in "ROMANIA" ori suntem nepasatori, sau lasam pe alti sa rezolve "problema" !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Dragilor, jur ca nu ma asteptam la atatea reactii. O sa va tin la curent cu dezvoltarea.
    M-au contactat cei de la Realitatea TV si au spus ca se duc la locatie pentru a investiga.
    Habar nu am cum au auzit ei de poveste, dar am o vaga banuiala...
    Le-am dat forward celor de la Realitatea si emailul pe care eu l-am primit, dupa postare,de la Managerul de la "delivery" (nu prea simpatic email, of course).
    O sa vedem!

    RăspundețiȘtergere
  30. interesant articolul, incredibila descrierea(parca ar face parte din seria SAW), dar parca nu as vrea sa cred asa ceva. Extrapoland...cine stie din cate tomberoane am mancat pana acum??!!!!.
    Eu nu prea vreau sa cred cele povestite de tine, dar asta nu inseamna ca nu sunt reale.

    RăspundețiȘtergere
  31. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  32. Badea, eu nu am vazut bucataria, deci nu pot spune cu certitudine de unde am mancat. Am vazut recipiente pentru ambalat mancarea zacand, deschise, neacoperite, pe o podea murdara. Unele erau pe podeaua de la intrarea in subsol iar altele pe podeaua din biroul cu documente, computere si alte alea.

    L-am vazut pe "Fram" ruginit dar nu stiu ce dospea in el.

    Eu nu am cautat sa aflu dar pentru ca intamplarea m-a adus sa descopar asta, am deschis un mare semn de intrebare in legatura cu toate sursele de catering din Bucuresti.

    Imi este imposibil, de acum incolo, sa nu ma intreb de unde vine mancarea din farfuria mea.

    Categoric imi era mai bine inainte, dar acum e prea tarziu. Nu pot sa ignor ca este posibil sa mancam din tomberon.

    RăspundețiȘtergere
  33. Dar nu-i mai simplu si sanatos sa ne luam mancare de acasa ("pachet") decat sa mancam semipreparatele astora?

    RăspundețiȘtergere
  34. Anne, eu propun si stiu ca pentru asta voi primi ceva mustrari, ca pentru o perioada de timp, nimeni sa mai mearga la "pomul laudat", sa isi comande din locuri sigure, sau sa-si prepare de acasa. Asta e, uneori comoditatea oastra costa..eu stiu ca nu e timp de alergat dupa mancare si e mai simplu sa stai si sa ti se aduca, insa nu e bine sa avem incredere in unele firme numai pentru ca au reclama buna. Sunt atatia comercianti care stiu sa-si vanda marfa in spatele careia se ascund atatea mizerii!!!
    Multumim pentru ATENTIONARE!

    RăspundețiȘtergere
  35. Am fost de curand la un interviu la o mare companie producatoare de paine si produse de panificatie, sa ma angajez ca sef de laborator microbiologie, deoarece doreau sa-si descida un laborator pentru analize microbiologice. La simpla mea intrebare "Si pana acum unde ati facut aceste analize?" mi s-a raspuns candid: "Pana acum nu am facut acest tip de analize"... Asa ca indiferent ce scrie pe eticheta si indiferent cum sau unde se prepara alimentele pe care le inghititi zilnic, voi si copiii vostri, puneti-va mari semne de intrebare asupra calitatii si a verificarii lor...

    RăspundețiȘtergere
  36. Stimata Doamna,

    Felicitari pentru curaj! Va admir!

    Va supun atentiei si cazul meu, nu din domeniul culinar, ci din domeniul asigurarilor auto, si poate transmiteti detalii si prietenilor Dumneavoastra, astfel incat sa se fereasca de anumiti Asiguratori Auto!

    In acest sens, accesati: http://looserastra.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  37. Ar fi tare sa aflam ceva si despre Snack Attack! Felicitari pentru site!

    RăspundețiȘtergere
  38. eu cred ce povesteste anne .. nu are niciun motiv sa minta. mi se pare ingrozitor ce se intampla acolo, e un focar de infectie .. ma mir ca nu s-au imblonavit oameni pana acum .. anne, nu te lasa intimidata de posturile anonime. si pe de alta parte, cine vrea sa manance de acolo .. e liber s-o faca pe riscul sanatatii lui/ei.

    noi la birou comandam la www.foodmania.ro .. mancarea este foarte buna, iar curatenia si ingena la restaurant sunt exemplare!

    RăspundețiȘtergere