marți, 16 decembrie 2008

Cine are dreptate?

Cele mai multe dispute le avem în viaţă pentru că "el a spus", "ea a spus", "ei au crezut"....şi în final se ajunge la "cine are dreptate?"

Spun unii că nu se poate să avem mai multe dreptăţi, că există una "unică" , de necontestat. Atunci cum este posibil să avem nedreptăţi? Deci, unei dreptăţi îi opunem o serie de nedreptăţi.

Dar putem oare să avem mai multe faţete ale dreptăţii , aceleia unice? Să zicem că amândoi am greşit, fiecare altfel, în momente diferite ale vieţii, fiecare a înţeles ce a vrut, a presupus, a bănuit...a interpretat....Şi atunci, în mod logic, fiecare are dreptate. Ar fi bine dacă am ajunge amândoi, partenerii de dialog, în punctul ăsta simultan. De cele mai multe ori este imposibil.

Dar nu....unul este întotdeauna călăul iar celălalt mieluşica blândă, bună, naivă, fragilă şi fără de pată. Este imposibil de spart acest model.

Zilele trecute fosta mea bună prietenă din alte vremuri îmi explica cum eu sunt egoistă, eu cer, eu spun, eu greşesc, eu nu ştiu....în timp ce ea ştie, ea poate, ea simte.......Şi toate acestea pentru că cerşea dreptatea. I-am răspuns simplu "Am înţeles tot. Ai dreptate". Dilema a dispărut. Ea s-a repliat şi s-a întors satisfăcută în oglindă şi şi-a spus "Eu ştiu, eu pot, eu am, eu dau, eu simt, eu ...am dreptate".

Mi-am propus să spun mereu, de acum încolo, înainte chiar de a începe dialogul , oricui mă provoacă să spun "ai dreptate".

Şi voi cei ce citiţi aceste rânduri aveţi dreptate, oricare ar fi părerea voastră.

Eu rămân călăul!

5 comentarii:

  1. bine ma Anne, ai dreptate:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si tu ai dreptate Anonim. Dar eu prefer sa raman calaul, macar nu am nevoie sa ma mint in oglinda ca sa pot sa merg mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce nu putem pur si simplu sa purtam discutii de dragul dezbaterii, de a afla lucuri noi, de a afla despre celalalt lucruri ce le dorim a cunoaste?
    De ce trebuie sa avem un calau sau un arbitru?
    Toti simtim, toti contrazicem si poate toti vrem sa ne facem auziti.
    Eu una, am invatat de curand ca cel mai mult conteaza "cum" vrei sa te faci auzit. Este oare o solutie? Te poate ajuta sa porti mereu o conversatie placuta?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru asa, Bianca, ar trebui sa:
    1. acceptam ca nu suntem perfecti
    2. acceptam ca ar mai fi ceva de invatat pe lumea asta
    3. dorim sa fim umani inainte de a fi cu totii semidocti

    RăspundețiȘtergere
  5. e un inceput!
    eu una ma incumet! :) cred ca merita

    RăspundețiȘtergere