luni, 26 aprilie 2010

Pedeapsa




O femeie vrea să renunţe la o fetiţă adoptată în urmă cu 10 ani, aşa spune ştirea citită de mine astăzi pe 9 am şi îmi este imposibil să nu judec cu sufletul şi deloc cu mintea.

Fetita a fost adoptată la vârsta de 3 ani şi mamei adoptive nu i s-a spus că fetiţa suferă de autism. După 10 ani, divorţată fiind şi având un copil cu cel de-al doilea soţ, femeia cere tribunalului să se anuleze adopţia.

O fetiţă bolnavă, părăsită de părinţi, este astăzi pedepsită iar şi alungată de mama adoptivă pentru că este bolnavă, pentru că îndrăzneşte să nu fie perfectă.

Trecută prin divorţul părinţilor adoptivi, crescută de bunica adoptatoare care moare, astăzi fetiţa este predată autorităţilor să "se spele pe cap cu ea".

Desigur, mama adoptivă a fost înşelată de autorităţile române. Si eu stiu cel mai bine cum este posibil asa ceva. A adoptat o fetiţă de 3 ani "clinic sănătoasă" cu care a luptat luni de zile pentru fiecare lucru firesc: dormitul, spălatul pe dinţi, mâncatul...

Fetita era drăgălaşă, s-a ataşat de ea din prima clipă, dar mai apoi fetiţa nu s-a dezvoltat conform aşteptărilor şi mama s-a simţit depaşită de situaţie şi a lăsat-o în grija bunicii. Acum bunica a murit şi mama nu poate să o mai crească.

O inţeleg pe mama? Da. Dar cu fetiţa cum rămâne?

Cine vorbeste in numele ei? Cine spune şi povestea ei? Cât i-o fi fost de greu să fie singurică în primii 3 ani de viaţă, ce speranţe şi-a făcut când a căpătat o casă cu mămică şi tătic, cum a fost înainte de divorţul părinţilor şi cum a afectat-o divortul?

Dar mai apoi? Cum a fost când mama s-a recăsătorit şi a căpătat o nouă "jucarie", un bebe numai bun de drăgălit ? Cât de singură, părăsită, trădată, s-a simţit? Dar când mama a trimis-o de acasă, la bunica? Dar când a murit bunica? Cum doarme ea acum departe de casă, aflată în ingrijirea direcţiei de protecţie a copilului, deci intr-un orfelinat?

Bun, sistemul a minţit-o pe mama, dar pe fetiţă a pedepsit-o iar şi iar. Cine adoptă acum o fetiţă de 13 ani suferind de autism? Cine o va trata în orfelinat conform nevoilor unui bolnav de autism?

Dar mama? Cum va dormi ea noaptea după ce timp de 10 ani a sădit în sufletul fetiţei iluzia unei familii?

Cine pedepseşte pe cine?

Dar cine plăteste? Mama are un bebe şi un soţ nou. Statul se ascunde în spatele unei legislaţii şchioape. Rămâne doar fetiţa să plătească pentru tot.

Cum se poate să divorţezi de un copil? Adoptat sau nu, un copil nu este garanţia fericirii şi nici garantul unei căsnicii reuşite. Un copil este doar un copil iar adopţia presupune un angajament matur asumat pentru toata viaţa. Nu poţi returna copilul pentru că este "defect".










http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/150650/O-femeie-vrea-sa-renunte-la-fetita-autista-adoptata.html

5 comentarii:

  1. Anne,

    Te admir mult pentru curajul si demnitatea ta!
    Subscriu ideilor si gandurilor tale si nu pot sa nu spun ca foarte putini sunt cei care au puterea ta de gand si caracter!

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  2. am citit si eu despre asta...cum poti oare sa fii atat de crud?! nu stiu cine trebuie judecat, si nici daca suntem in masura.. insa nu ma gandesc decat la sufletul bietului copil. care nu e decat un copil si nu intelege ca viata e curva si oamenii doar se numesc oameni...

    RăspundețiȘtergere
  3. E greu sa judeci pe cineva in orice situatie, dar cu ce a gresit biata copila??? Ei cine ii face dreptate???
    Anne daca toate femeile ar avea curajul tau.. si puterea ta de a lupta cu tot si cu toate... atunci nu ar mai fi copii parasiti si nici pedepsiti pentru greselile adultilor.

    Ionelia

    RăspundețiȘtergere
  4. Anne,
    Incearca sa te pui in situatia familiei respective, a mamei respective.
    Ce ai citit in presa e in mare parte fals, a locuit permament cu ele si bunica, mama avand-o si pe ea in grija.
    De ce tatal adoptiv este scutit de orice raspundere ? De ce la Timisoara s-a desfacut o adoptie in 2009 deoarece mama nu isi putea continua cariera ?
    Cazul de la Deva nu e singular, mai sunt destule dar autoritatile nu au nici un interes sa apara la suprafata.
    Craiova, Falticeni..au reusit sa apara in presa.

    RăspundețiȘtergere