joi, 15 aprilie 2010

Omagiu inţelepciunii



Nepoţica mea împlineşte 13 ani. Mai ieri făceam pe Moş Crăciun pentru ea, pieptănam păpuşi, mergeam la teatrul de păpuşi, ne dădeam în leagăne în parc...

Când era mică mică, Andreea cerea şi ea lucruri pe care le vedea la televizor sau la alţi copii iar mama ei, sora mea Renate, îi spunea mereu "Îţi ia mama, la salariu". Erau vremuri grele şi salariul ăla nu mai venea dar Andreea nu revenea asupra cererii, însă cerea mereu alte şi alte lucruri dar primea acelaşi răspuns. Nu, nu s-a simţit niciodată minţită şi nici nu a adunat în ea obidă.

La un moment dat am simţit că e un fel de joc între ele două, că Andreea a înţeles că nu era o decizie de voinţă ci de posibilităţi materiale. Astăzi ne amintim amândouă cu plăcere de timpurile alea.

Când a împlinit 6 anişori i-am sărbătorit pentru prima oară ziua la MC Donalds şi eu m-am oferit să suport toate costurile. La sfârşit, Andreea mi-a spus că a fost cea mai frumoasă zi din viaţa ei. Am plâns în hohote.

Când a împlinit 10 ani am luat-o la cumpărături şi am decis să cumpărăm numai hăinuţe alese de ea. M-a rugat atunci să cumpărăm chiloţei pentru fete mari, tanga, şi şi-a ales unii cu piatră roz la spate. Am râs în hohote când am aflat, mai apoi, că a surprins-o mămica ei aratând afară, la fetiţe, chiloţeii ei cei noi.

Astăzi este o domnişoara frumoasă, mai înaltă decât mine, cu o siluetă bine conturată, cu un zâmbet superb dar mai ales cu două picioare adânc înfipte în pâmânt.

Departe de a fi o băieţoasă, Andreei nu-i place să poarte genţi pentru că i se par nepotrivite pentru vârsta ei. Nu merge la şcoală fardată, nu suferă pentru că nu deţine ultimul răgnet de blugi şi se învârte într-un cerc de prietene cu aceleaşi idei ca şi ea.

Andreea ştie să riposteze la răutăţile fetelor de bani gata şi le desconsideră pentru ifosele lor.


Astăzi doresc să mă inclin în faţa înţelepciunii celor 13 ani.

Un comentariu:

  1. Ma inclin si eu in fata intelepciuni Andreei, in fata intelepciunii parintilor care au crescut-o si in fata intelepciunii matusii care o iubeste intr-atit.
    Cred ca atunci cind ti-a spus ca a fost cea mai frumoasa zi din viata ei, a fost si una dintre cele mai frumoase zile din viata ta. Atunci cind plingi in hohote, ceva din tine iti spune ca ceva extraordinar s-a petrecut in interiorul tau.

    Mereu parintii ne spuneau sa fii cuminte, sa fii bun, sa inveti bine si sa aduci note mari.
    Si noi eram cuminti, eram buni si invatam bine si aduceam note mari.
    Ma intreb ce s-ar fi intimplat daca la un moment dat ne-ar fi spus...sa fii intelept. Cu siguranta nu am fi inteles intocmai ce inseamna asta. Dar atunci s-ar fi nascut in mintea noastra necoapta intrebarea...ce inseamna sa fii intelept.
    Intrebarea e primul pas pe care un copil il face atunci cind descopera lumea.

    Eu am descoperit intrebarea asta tirziu.

    Intelepciunea e un lucru care nu se studiaza in scoala. Filozofia, asa cum e predata si inteleasa ea in scoala, inseamna cu totul altceva.

    Uneori avem de invatat de la copii tot atit cit au si ei de la noi.

    Andreea, iti multumesc si eu pentru aceasta lectie. De intelepciune.

    RăspundețiȘtergere